5 fakta om sibiriska katter

Den sibiriska katten har i många hundra år varit populär i Ryssland, vilket man kan se i målningar och i rysk litteratur som går långt tillbaka i tiden. Denna stiliga, långhåriga, tjockpälsade katt med sin regala hållning och underbara temperament har blivit alltmer populär i resten av världen sedan 1980-talet. Trots sin päls är den relativt lättskött och den har visat sig vara en perfekt familjekatt även i hushåll med mindre barn. Detta är en katt som inte bara är ståtlig att se på, den är en fantastisk kompanjon som gärna vill vara med på alla äventyr. Om ni funderar på att skaffa en sibirisk katt, eller kanske redan har en och vill veta mer, så följer här fem saker som är bra att veta om rasen.

Den är lämplig för allergiker

Även om det inte gäller för alla allergiker så har det visat sig att många som vanligtvis inte tål katter eller pälsdjur i allmänhet faktiskt kan ha en sibirisk katt utan problem. Det finns olika teorier om vad detta beror på men en av de vanligaste är att det har med kattens unika päls att göra. Den har ett antal olika egenskaper, bland annat att den är mer eller mindre vattentålig, vilket kan ha någonting med detta att göra.

Om du är kattallergiker så kan det vara en bra idé att leta rätt på någon som har en sibirisk katt och besöka dem över en kaffe några gånger för att se hur du fixar det. Har du tur så är du en av de lyckligt lottade som tål katten, och så kan du njuta av dess härliga sällskap.

Den tror att den är en hund

Ägare av siberiska katter skämtar ofta om hur de ibland verkar ha förväxlat sin personlighet med en hunds. Där katter i vanliga fall är ganska självständiga och oberoende så är den siberiska katten mycket sällskapsglad och vill gärna vara med på allt. Detta är inte en katt som vill vara ensam utan den följer gärna med från rum till rum och tycker om att inspektera det man håller på med.

En annan hundliknande egenskap som den besitter är dess tendens att apportera. Många siberiska katter älskar att hämta föremål som man kastar och detta är en lek som de kan hålla på med timme ut och timme in.

Den blir inte blöt

Siberiska katter har en speciell sorts päls som tränger bort vatten och fukt. Detta kan man erfara om man försöker bada den då det faktiskt är riktigt svårt att få katten att bli blöt. Egenskapen har förmodligen utvecklats genom naturlig evolution då den under många generationer levt i Sibirien med dess notoriskt hårda klimat.

Den har tendenser till hjärtproblem

Precis som de flesta andra hund- och katt raser så har den siberiska katten vissa hälsoproblem. Det vanligaste är förstorat hjärta, vilket är ett rent genetiskt problem. Katten kan ändå ha ett långt och friskt liv men veterinärer brukar hålla ett extra öga på just hjärtat.

Den är gärna innekatt

Denna lugna, sällskapliga katt är perfekt som huskatt. Eftersom den är så vänlig och ståtlig hör den dessutom till de kattraser som är mest troliga att bli stulna då de är utomhus så det är bäst att hålla den hemma, eller åtminstone i en inhägnad eller innegård.